1. KEND DIT KLIMA

 Lav en notesbog over hvad der sker på din altan i løbet af dagen og året. Hvornår er der sol? Er der vind? Når du ved hvordan altanmiljøet er, kan du begynde at indrette altanen efter dine behov. En dejlig lækrog kræver måske parasol og plantekasser der skærmer, mens lounge-altanen fungerer bedst med åbne møbler og robuste planter.

2. UDNYT RUMMET

Find ud af, hvad du vil bruge din altan til – og hvor mange mennesker, I skal være derude. Skal der være plads til familiefesten, er det en god idé at sætte hjul på møblerne, så du let kan ændre indretningen. De fleste køber et stort bord, så der er plads til gæster, men det gør det svært at bruge altanen til daglig. Vælg en løsning der passer til din hverdag, så får du mest for pengene.

3. VÆLG LOKAL NATUR

Citrontræer er dejlige, hvis man bor på Sicilien. De frodigste altanhaver er dem, der er tilpasset vejr og vind i den omkringliggende natur. Find ud af hvad der gror på Amager Fælled og bliv inspireret! Ud mod havet er blæsten saltholdig og frisk - her passer havtorn, marehalm og forskellige græsser rigtig godt til klimaet. Du kan også gro dine egne tomatplanter i minidrivhus på tagterrassen eller på altaner, der er sydeller vestvendte ligesom Løvholms.

4. PLEJ DIN HAVE

Køb gerne store krukker, når du indretter altan. Små krukker kan ikke indeholde særlig store mængder vand, og en fin, lille krydderurt i krukke vil hurtigt tørre ud efter 1-2 dage. Vælg hellere få store end mange små. Du må gerne være kræsen, når du kigger efter planter. Besøg en planteskole og få tips til pleje af planterne – og en god pose jord, der sikrer flotte blomster i din altanhave.

5. DYRK ÅRET RUNDT

Altaner skal se flotte ud året rundt. Bland etårige planter med flerårige, og vælg planter hvor blomsterstandene står flot om vinteren, som sankthansurt, rølliker og morgenfruer - så er du sikret en flot oase uanset årstiden. Har du en altan med skygge, er det ideelt at skabe en skovbundsstemning med blåbær og bregner – eller skyggetålende klatreplanter som klematis og kaprifolie.

6. TÆNK KREATIVT!

Uanset om du har 2, 5 eller 28 m2 at udfolde dig på, er mere altanplads altid en bonus. Tænk dobbeltfunktioner ind i din altan, så du kan skabe det helt rigtige miljø, du drømmer om. Det er let at finde altanmøbler med indbyggede plantekasser og espalier, som du kan dyrke hjemmegroede brombær på – eller sjove plantestativer, der giver ekstra plads til blomsterhaven.